Bratislavská integrovaná doprava

Testovanie v IDS BK - 18-metrový kĺbový regionálny autobus

IDS BK testuje na regionálnych linkách kĺbový 18-metrový autobus


V rámci Európskeho týždňa mobility 2024 prišiel Integrovaný dopravný systém v Bratislavskom kraji (IDS BK) so zaujímavou „ochutnávkou“ pre cestovanie v Bratislavskom kraji. Cestujúcim regionálnymi autobusmi umožňuje vyskúšať si jazdu v 18-metrovom kĺbovom autobuse.


Ako sa cestuje 18-metrovým kĺbovým regionálnym autobusom značky MAN vyskúšali niektorí cestujúci ihneď po jeho nasadení do prevádzky, teda už včera 18. septembra. Ďalší majú ešte možnosť do utorka 24. septembra 2024. Keďže ide o testovanie v plnej prevádzke, autobus je nasadený na riadne linky, v premávke bude počas pracovných dní. Nakoľko autobus nie je vybavený tarifným odbavovacím systémom, nie je potrebné, aby si cestujúci zakúpili cestovný lístok.

Kĺbový autobus „testujú“ cestujúci medzi Bratislavou a Šamorínom

Kĺbový autobus je nasadený na linky 725 (Bratislava – Rovinka – Dunajská Lužná – Miloslavov), 727 (Bratislava – Rovinka – Dunajská Lužná – Šamorín), 737 (Bratislava – Rovinka – Dunajská Lužná – Kalinkovo – Hamuliakovo – Šamorín) a 740 (Bratislava – Most pri Bratislave – Malinovo – Tomášov – Janíky – Zlaté Klasy – Čenkovce – Nový Život ). Z bratislavskej autobusovej stanice Nivy autobus vychádza z nástupišťa 10, čo je riadne vyznačené aj v informačnom systéme na Nivách.

Cestujúci, s ktorými sme sa mali možnosť odviezť, boli príjemne prekvapení. Vyjadrovali spokojnosť, poniektorí takmer až detskú radosť z jazdy v kĺbovom autobuse,“ podelil sa o dojmy z prvého dňa testovacej prevádzky autobusu Branislav Vasiľko, vedúci oddelenia dopravného plánovania Bratislavskej integrovanej dopravy (BID), ktorý sa osobne zúčastnil niekoľkých jázd. „Teší nás, že si pochvaľujú aj vodiči, ktorým bol testovací autobus zverený. Oceňujú dobré jazdné vlastnosti a príjemné ovládanie. Napriek tomu, že je autobus dlhý a s „harmonikou“ poslúcha aj v ťažšom teréne.“

Vozidlo na testovaciu prevádzku je zapožičané od partnerskej českej ARRIVA. Ide o autobus určený pre linky v rámci Pražskej integrovanej dopravy (PID), čo je zrejmé z jeho vizuálu. Kapacita vozidla je 52 miest na sedenie a 88 miest na státie. Pre testovacie jazdy v IDS BK sú čísla liniek a trasy označené plastovými smerovými tabuľami.

„Na linkách premávajúcich medzi Bratislavou a Šamorínom sa dlhodobo pasujeme s veľkým dopytom zo strany cestujúcich, a v praxi sa stáva, že sú spoje naplnené viac, ako je komfortné. V čase dopravnej špičky jazdia autobusy v 5-minútových intervaloch, napriek tomu sú preplnené“, objasňuje dôvod testovania Martin Urmanič, generálny riaditeľ BID, ktorá je organizátorom IDS BK a dodáva: „Ak sa kĺbový autobus v našom regióne osvedčí, zvážime pre budúcnosť nasadenie takéhoto typu vozidiel na viacerých linkách.“

Slová Martina Urmaniča potvrdzuje aj župan Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba, ktorý vníma testovanie kĺbového autobusu ako “príspevok župy k týždňu mobility, čo je pre mňa nesmierne dôležité, pretože dlhodobo presadzujem ideu prestúpenia cestujúcich z osobnej do verejnej dopravy. Kĺbové autobusy budú pravdepodobne nevyhnutnou cestou, ktorou sa aj my v prímestskej doprave budeme musieť vydať a toto testovanie a reakcie verejnosti nám ukáže, či uvažujem správnym smerom.“

Rozpis spojov - platí počas pracovných dní

Obrázok
Pokračuje sezóna obľúbených cyklobusov na Záhorí

Autobusy vybavené nosičmi s kapacitou až 6 bicyklov môžu cestujúci využiť na linkách IDS BK číslo 240 (Malacky – Jakubov – Suchohrad – Záhorská Ves) a 250 (Bratislava – Stupava – Vysoká pri Morave – Záhorská Ves) a to počas voľných dní ešte do 29. septembra 2024. Službu zabezpečuje spoločnosť ARRIVA Mobility Solutions v spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom ako objednávateľom regionálnej autobusovej dopravy v rámci Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji.

Rozšírená preprava bicyklov počas voľných dní autobusmi vybavenými nosičmi dopĺňa štandardnú možnosť prepravy max. dvoch bicyklov v priestore vyhradenom pre kočíky na všetkých regionálnych spojoch v Bratislavskom kraji, ktorá je počas sobôt, nedieľ a sviatkov bez časového obmedzenia. Na prepravu bicykla na spojoch obsluhovaných autobusmi s cyklonosičom nie je potrebná rezervácia. Za prepravu jedného bicykla zaplatí cestujúci pri kúpe papierového cestovného lístka 0,55 €, cena elektronického lístka je len 0,49 €.

Európsky týždeň mobility (ETM)

Od 16. do 22. septembra sa koná Európsky týždeň mobility, do ktorého sa každoročne zapája aj BID, a.s. spolu s partnermi v IDS BK, teda s objednávateľmi aj dopravcami.
Téma 23. ročníka ETM je „Verejný priestor pre všetkých“ a zameriava sa na zlepšenie kvality života v mestách a podporu infraštruktúry zameranej na ľudí. Jedným z dôležitých pilierov modernej spoločnosti a ekonomiky je doprava. Keďže individuálna automobilová doprava dominuje, vytvárajú sa dopravné zápchy, ktoré spôsobujú časové straty, ale aj znečistenie ovzdušia. To všetko znižuje kvalitu života obyvateľov a potvrdzuje dôležitosť udržateľnej mobility.
Tohtoročná kampaň ETM nás vyzýva, aby sme sa spoločne rozhodli, ako zdieľať náš verejný priestor a zabezpečiť, aby sa každý mohol bezpečne a pohodlne pohybovať v príjemnom prostredí.

Do ETM sa zapájajú aj dopravcovia pod značkou ARRIVA. Zapojiť do súťaží sa môžete aj vy.

Obrázok
Podrobné informácie o cestovaní v IDS BK, aj o všetkých spomínaných zmenách, nájdu cestujúci na webe ww.idsbk.sk alebo na weboch dopravcov. V prípade potreby odporúčame cestujúcim obrátiť sa na InfoCentrum IDS BK e-mailom na adresu: info@idsbk.sk alebo telefonicky: 0948 102 102.


Dátum: 19.09.2024
Bratislavská integrovaná doprava, a.s.
Jankolova 6
854 01 Bratislava 5
Slovenská republika

Mgr. Eva Vozárová
Hovorkyňa
Ak ste zamestnanec oddelenia komunikácie alebo zástupca médií, prosíme, kontaktuje priamo hovorcu spoločnosti. Radi odpovieme na všetky Vaše otázky o našich aktivitách alebo plánoch do budúcnosti.